Gökdoğan

                                                          
Gökdoğan, doğangiller familyasından bir yırtıcı kuş türüdür. boyu 35-60 santimetre,  kanat açıklığı ise 90-110 santimetreyi bulabilir. Ağırlıkları 900-1500 gram arasındadır. Sırtı mavimsi kül grisi, başı siyah, alt kısmı krem rengi üzerine enine koyu kahverengi çizgilidir. Gökdoğanlar genelde güvercin, kumru, sülün, bıldırcın ve ördek ile beslenir. Fakat bazen fare, sıçan, kertenkele, yılan, tahtakurusu, çekirge ve yusufçuk avlar. Görülmeyecek kadar balık ile beslenir. Sadece bir karga boyunda olsa da hız için tasarlanmıştır. Dalışa geçtiği an dünyanın en hızlı hayvanı olur. Düz uçuşta saatte 130-184 kilometre hızla gidebilir. Ama dalışta, yani balıklama uçuşta saatte 380 kilometre hızla gidebilir.
Gökdoğanlar dünyanın en yaygın yırtıcı kuşudur. Kuzey yarım kürede yaşar. Güney yarım kürede ise Güney Amerika'nın güneybatısında ve Avusturalya'da bulunur. Brezilya'da Cubatao'daki mangrov bataklığında bir tundrius alttürü gökdoğanın genç bir kızıl aynağı başarılı bir şekilde avladığı gözlemlenmiştir.Büyük ihtimalle gökdoğan Kuzey Amerika'dan Brezilya'ya üremek için göç etmişti ve karnı acıktığı veya yavrularının karnı acıktığı için kızıl aynağı avlamıştı.

Yorumlar

  1. Sayin dogan sabirsizlikla yeni paylasimlarinizi bekliyorum
    Emeginize saglik dunyanin en tatli yigeni 💙🐧

    YanıtlaSil
  2. Wowww Gökdoğan'ın bu kadar hızlı uçabildiğini bilmiyordum. Peki Gökdoğan kuşları yalnız mı hareket eder yoksa sürüyle mi? Bir de Türkiye'de Gökdoğan kuşu var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, öğrendiğime göre gökdoğanlar ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yaşıyormuş. Gökdoğanlar sürü ile hareket etmez. Genelde 2-4 yumurta yapıyormuş. Yuvasını yüksek kayalıklara ve insan yapısı yüksek binalara yaparmış. Dişiler erkeklerden %10-20 daha büyük ve %30-45 daha ağırmış. Yavrularına karşı inanılmaz savunucudur. Kel kartal, kaya kartalı ve puhu baykuşu gibi yırtıcı kuşları yaralıyormuş.

      Sil
  3. Ve gökdoğanların ötüşü haşin, zorlu, yüksek ve tekrarlı bir 'kak-kak-kak-kak-kak' ve 'kek-kek-kek-kek' şekliymiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten mi? 😁😁😁 çok eğlenceli bir ötüş şekilleri varmış. Çok teşekkürler bilgiler için. Yeni yazılarınız ne zaman gelecek?

      Sil
  4. Öğrendiğime göre gökdoğanın ötüşü de olacakmış

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asya Çitası

Gökdoğanın Kanatları